Pengen Punya LEGO® DUPLO® untuk Mengenalkan Matematika pada Anak

Tiap ke mall, setelah punya anak, saya selalu sempatkan ke toko yang ada mainannya. Bukannya selalu beli sih, tapi berusaha memahami tren mainan anak masa kini. Di Surabaya ada toko LEGO, tepatnya si grand City Mall. Saya selalu mupeng buat beliin si kecil. Masa kecil saya dan suami pegang LEGO. Masa anaknya ga dikasih juga? Hehe. 

Saya selalu mencoba membelikan mainan anak sesuai usia yang tertera di kardus mainannya. Tapi kadang juga yang masih tergolong kategori dimaafkan, saya beli juga sih. Kalo ga terlalu berbahaya. 

Btw, ternyata LEGO® DUPLO® udah ada sejak zaman emak saya baru lahir, tahun 1961! Kirain seri LEGO® DUPLO® ini baru saja ada di Indonesia. Ketinggalan zaman 😂

Nah, berhubung masih mikir-mikir belinya karena harganya yang lumayan, jadi main-main ke websitenya dulu deh. Lumayan dapet beberapa freebies yang bisa dipakai buat mengajak si kecil makin cinta matematika:

Matching Cards

Kartu yang bisa diprint untuk dipotong dan dimainkan bersama anak. Penjodohan kartu gitu sih, intinya. 

Buku Cerita Counting Cat

Buku ini mengisahkan seekor kucing yang takut bermain dengan anjing dan laba-laba. Tapi suka bermain dengan tikus. Dia bersembunyi di balik balok angka 1, 2, dan 3. Buku ini sangat sederhana, tapi mengasyikkan. Saya baca dengan terjemahan bahasa Indonesia untuk si kecil. Tapi karena belum diprint, saya baca di layar, deh. Sesekali gapapa ya Nak, mandang layar gadget sebentar. Tapi toh dianya sih yang ga betah :))

Manfaat bermain LEGO® DUPLO® 

Saya comot dari website resmi LEGO® DUPLO®. Skill motorik, sosial, kognitif, bahasa, semua ada di sini:

LEGO® DUPLO® products provide children aged 1 1/2 to 5 with fun, creative, high-quality play experiences that support your child’s learning and development. My First DUPLO Sets (ages 1 1/2 to 3),  My DUPLO Town (ages 2 to 5) and DUPLO & Favorite Characters (ages 2-5) provide the best building experience for kids to play and learn at the same time. While playing is all fun and games for kids, as it should be, the different types of LEGO DUPLO play – constructive, exploratory, and role play – entertain but at the same time lay the foundation for essential developmental milestones. These include:

MOTOR SKILLS

Toddlers’ bodies are constantly in motion, accomplishing new motor skills and physical feats on a daily basis. Developing hand-eye coordination by stacking My First DUPLO bricks or perfecting finger dexterity while opening a door in a DUPLO Town set, for example, continues to fine-tune their physical abilities and constantly improves their motor skills.

LANGUAGE SKILLS:
Welcome to the wonderful world of “what” and “why”! Children are incredibly curious creatures, especially between the ages of 1 to 5, because they are working hard to make sense of the world around them. Engaging in imaginative pretend play supports their verbal development and enhances creativity, especially when they use newfound language skills to identify a ‘yellow’ brick or while having fun creating role-play stories with Disney Junior’s Mickey Mouse.

 

COGNITIVE SKILLS:
Cognition occurs through observation, interaction, and play, reinforcing important skills such as cause and effect, problem solving, and decision making. When kids stack DUPLO bricks to form a tower (the tallest one ever!) or make a decision on which building the DUPLO Town bulldozer should knock down first, their cognition and understanding is enhanced with every decision made.

 

SOCIAL SKILLS:
Social interaction starts from the moment a child is born and develops rapidly every day. Those precious stare sessions set the important stage for bonding, and from there, social skills are further enhanced with play. From two preschoolers sharing My First DUPLO bricks, to kindergartners collaborating on countless royal adventures in Princess Sofia’s magical world with the Disney Juniors Sofia the First Royal Castle, lifelong social skills such as collaboration, taking turns, empathy, and self-awareness are further developed.

EMOTIONAL SKILLS:
Toddlers can go from tears to smiles in a matter of seconds, and this describes the emotional development of toddlers. Exploring the world can be confusing and scary, but celebrating successes and encouraging ideas in a safe environment through play provides consistency and comfort. Allowing children to explore favorite colors with My First DUPLO or conquering a tricky building challenge with DUPLO Town gives them a greater sense of confidence.

 

It is the goal of LEGO DUPLO to be Partners in Play during your children’s growth and development from the earliest of ages. We collaborate with child development experts, educators, and parents to ensure that all LEGO DUPLO products deliver value, safety, versatility, and an outlet for creative thinking that will set the stage for a love of learning and play that will last a lifetime. 


Makin mupeng ya? Semoga segera ada rezeki untuk membelikan si kecil LEGO terutama yang seri Math Train. Aamiin.

Kalau kamu ingin baca tulisan-tulisan saya yang lainnya, bisa baca daftar tulisan saya di: Daftar Isi

Download E-book gratis di: twinpath.kindipress.com/downloads

Dapatkan update info terbaru tentang ide-ide dari saya dan suami di medium.com/ersti-ken

Tinggalkan Pesan

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: